Ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος έχει αναλάβει τα ηνία της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας από το 1978 και συνεχίζει με πρωτόγνωρο ζήλο το έργο του μέχρι και σήμερα. Δεν είναι άλλος από τον Σεβαστό μας Ποιμενάρχη, τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Αμβρόσιο, που με το αξιοζήλευτο έργο του έχει καταφέρει να προσφέρει στοργή και αγάπη σε εκατοντάδες αναξιοπαθούντες, ηλικιωμένους και ανήμπορους ανθρώπους. Άνοιξε την αγκαλιά της εκκλησίας μας για να χωρέσει κάθε άνθρωπο που βρισκόταν σε ανάγκη και χρειαζόταν ένα στήριγμα, ένα λιμάνι ηρεμίας, ένα χέρι βοήθειας.
Χρόνια τώρα δεν υπολόγισε ποτέ εμπόδια, δυσκολίες και κούραση. Έχοντας στο πλευρό του άξιους συνεργάτες, δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να διεκδικήσει, να ζητήσει, να παρακαλέσει, να πολεμήσει, προκειμένου να βοηθήσει τον συνάνθρωπο. Εμπνευσμένος οραματιστής, κατάφερε με πείσμα και αποφασιστικότητα να υλοποιήσει έργα που πριν μερικές δεκαετίες φάνταζαν όνειρο …απραγματοποίητο!
Το Αγάπης Μέλαθρον «ο Άγιος Χαράλαμπος», το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο στα Καλάβρυτα, η μονάδα κατάκοιτων, οι κατασκηνώσεις «Το Όραμα», το Κελάρι της Αγάπης, το Στέκι της Αγάπης, ο Εκκλησιαστικός Βρεφονηπιακός Σταθμός «τα Αγγελουδάκια» και τόσα άλλα σπουδαία ιδρύματα, είναι το αποτέλεσμα προσωπικής του προσπάθειας. Κατάφερε να προσφέρει βοήθεια σε εκατοντάδες ανήμπορους ανθρώπους και παράλληλα να εξασφαλίσει εργασία σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Το έργο της τοπικής μας εκκλησίας είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι οι ομογενείς που εμπιστεύονται το Μητροπολίτη μας και στηρίζουν το έργο του!
Μοναδική ευχή όλων μας: Ο Θεός να του δίνει δύναμη και υγεία ώστε να συνεχίζει το Θεάρεστο έργο του και ταυτόχρονα ν’ αποτελεί πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού για όλους εμάς!

   Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ποιμενάρχης μας κ. Αμβρόσιος, κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην πόλη των Αθηνών. Είναι το πρώτο τέκνο του Γεωργίου και της Νικολίτσας Λενή. Μετά τον Αθανάσιο γεννήθηκε η Αγγελική. Στην πόλη των Πατρών πού εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς, παρακολούθησε και περάτωσε την Στοιχειώδη καί Μέση Εκπαίδευση.
Το Φθινόπωρο του 1956 κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων εγγράφεται στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της τετραετούς φοίτησής του, εργαζόμενος εξοικονομούσε τά προσωπικά του έξοδα, χωρίς να επιβαρύνει το ήδη χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ασχολούμενος ταυτόχρονα με Ιεραποστολικές δράσεις όπωςΧριστιανικές ομάδες και κατηχητικά.
Το έτος 1959 λαβών την εκ Θεού κλήση και αξιοποιώντας την προσωπική κλίση αφοσιώνεται στην πίστη και καθίσταται ιδρυτικό μέλος της μοναχικής αδελφότητας «Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ » η οποία αργότερα αναγνωρίζεται ως Συνοδική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή, υπό τον γέροντα Καλλίνικο Καρούσο, πρώην Μητροπολίτη Πειραιώς και με τον Χρήστο Παρασκευαϊδη, τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο.
Στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, στα Μετέωρα, στις 25 Απριλίου 1961 κείρεται μοναχός και λαμβάνει το όνομα Αμβρόσιος, και στις 31 Μαΐου του ίδιου έτους χειροτονείται Διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου.
Το έτος 1962 επανέρχεται στην Αθήνα και τις 17 Ιουλίου 1963 χειροτονείται πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο στην Ιερά μονή Αγίας Μαρίνας Αχαΐας. Από το 1963 ως και το 1967 υπηρετεί ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας στις Ενορίες Αγίων Αναργύρων στο Μαρούσι και Αγίου Γεωργίου στο Ψυχικό..Αποσπασμένος για ένα εξάμηνο υπηρέτησε τις ενορίες Ξινό Νερό, Ροδώνα, και Φανό της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης στα πλαίσια επάνδρωσης των παραμεθόριων περιοχών.
Στη συνέχεια, και επί μία δεκαετία υπηρετεί ως Πρεσβύτερος στο Σώμα της τότε Βασιλικής Χωροφυλακής, ως Ιεροκήρυκας του Σώματος. Κατά την διάρκεια της προσφοράς του στην θέση αυτή, ό Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ τον καλεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Γραμματεύς-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου.
Στις 13 Αυγούστου 1976 εκλέγεται παμψηφεί Τιτουλάριος Μητροπολίτης Ταλαντίου και στις 17 του ίδιουμήνα στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου, χειροτονείται από τον Μακαριστό Σεραφείμ, αναλαμβάνοντας από τότε την θέση του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, στην οποία διακρίθηκε διασώζοντας από βέβαιη καταστροφή το Ιστορικό Αρχείο της Συνόδου.
Στις 12 Οκτωβρίου 1978 εκλέγεται Μητροπολίτης Καλαβρύτων καί Αιγιαλείας, στις 19 του ίδιου μήνα ενθρονίζεται στο Αίγιο, και μία εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα. Από τότε υπηρετεί και προσφέρει στο ευσεβές πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας, έχοντας αναδειχθεί ακούραστος εργάτης και Ποιμένας της Ποίμνης του Κυρίο.