Τα νέα μας

Με θρησκευτική κατάνυξη ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους

Αθρόα ήταν η προσέλευση των πιστών, παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στο φερώνυμο Ναό που στεγάζεται στο Αγάπης Μέλαθρον «Ο Άγιος Χαράλαμπος. Το απόγευμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου 2019 τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντων των Πανοσιολογιοτάτων  Αρχιμανδριτών π. Χρυσοστόμου Γιόντσα. και π. Χρυσοστόμου Μυλωνά, του π. Παναγιώτη Σακκά και του Διακόνου π.  Σταμάτη Παπαδημητρόπουλου, παρουσία των φιλοξενούμενων στο ίδρυμα, συγγενών και φίλων τους, του προσωπικού  και πλήθους πιστών.

Ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία,  χοροστατούντων των Πανοσιολογιοτάτων Αρχιμανδριτών π. Χρυσοστόμου Γιόντσα και του  Πρωτοσύγκελου π. Ιωακείμ Βενιανάκη, και του π. Παναγιώτη Σακκά.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές στους πιστούς. Την  Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν μέλη του Δ.Σ και πλήθος πιστών.

Το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα στους ηλικιωμένους μας από την κα Ελένη Αθανασοπούλου η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρει το γεύμα στο ίδρυμά μας και την ευχαριστούμε για την ευγενική της προσφορά.

Πολλές εορταστικές δράσεις με έντονη παρουσία εθελοντών

Το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου τους ηλικιωμένους επισκέφτηκαν οι Κυρίες της Ομάδας Χαράς και Προσφοράς και πέρασαν ευχάριστες στιγμές τραγουδώντας χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια.

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου μαθητές του10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου συνοδευόμενοι από τους δασκάλους και τον διευθυντή κύριο Χρήστο Μαράντη, επισκέφτηκαν το Ίδρυμα και με τη χορωδία τους τραγούδησαν για τους ηλικιωμένους.

Επίσης την ίδια μέρα μαθητές της δευτέρας τάξης του ΕΠΑΛ Αιγίου, συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια κυρία Σταυρούλα Γεωργίου

τραγούδησαν τα κάλαντα.

Χριστουγεννιάτικη γιορτή παρουσιάστηκε στις 19 του μήνα από το τμήμα Κυριών Επιστημόνων της Χριστιανικής Ένωσης με υπεύθυνη την δ. Αρσινόη Παππά.

Την επόμενη μέρα, το Ίδρυμα επισκέφτκε το Κ.Α.Π.Η. Ξυλοκάστρου. Οι επισκέπτες πρόσφεραν διάφορα τρόφιμα και γλυκίσματα στους ηλικιωμένους ενώ με την όμορφη χορωδία τους τραγούδησαν εορταστικά τραγούδια δημιουργώντας μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Τους φίλους επισκέπτες υποδέχθηκαν ο π. Χαράλαμπος Καρούζος, ο πρωτοσύγκελος π. Ιωακείμ Βενιανάκης, εκ μέρους του Δ.Σ η κ. Γιώτα Γούσα – Γκρέμου και ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μαρινόπουλος.

Οι κυρίες που συμμετέχουν στον «Κύκλο Κυριών για την Οικογένεια» από τη Χριστιανική Στέγη, με υπεύθυνη την κυρία Σοφία Αχιλλιά επισκέφτηκαν τους ηλικιωμένους το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου.

Την Δευτέρα στις 23 Δεκεμβρίου επισκέφτηκε τους ηλικιωμένους η Χορωδία Γυναικών, Παραδοσιακής Μουσικής με υπεύθυνο τον κ. Σάκη Παπαδημητρίου.

Την επομένη των Χριστουγέννων έψαλαν τα κάλαντα το Αντρικό Τμήμα της Χριστιανικής Ένωσης και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιερά Μητροπόλεως με τον κ. Βασίλειο Μπίκο.

Προσφορές γευμάτων

Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας με ευγενικά αισθήματα και καλοσύνη στην ψυχή τους που επισκέπτονται τους γέροντές μας, τους προσφέρουν ένα καφεδάκι, γεύμα ή απλά την συντροφιά τους και τους βοηθούν να περνούν πιο ευχάριστα την ώρα τους.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν, στις 20 Ιουνίου, οι ενορίτες του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Αιγείρας, με πρωτεργάτη τον εφημέριο του Ναού π. Χαράλαμπο Καρούζο, πρόσφεραν γεύμα στους περιθαλπόμενους στον Άγιο Χαράλαμπο.

Στις 2 Ιουλίου, οι κυρίες που συμμετέχουν στην Ομάδα Χαράς και Προσφοράς, επισκέφθηκαν τους ηλικιωμένους τους πρόσφεραν γεύμα και πέρασαν αρκετό χρόνο μαζί τους μεταδίδοντάς τους χαρά και επικοινωνία.

Την Πέμπτη 25 Ιουλίου η κυρία Καίτη Χαριτάτου προσέφερε γεύμα στους ηλικιωμένους.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, το γεύμα ήταν προσφορά της ενορίας του Αγίου Νικολάου Συλίβαινας με τον Εφημέριο πατέρα Δημήτριο Σιαφλά.

Μια ακόμα ομάδα εθελοντών, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές επανήλθε με περισσότερη δύναμη και όρεξη στον ιερό σκοπό της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Έτσι, για μια ακόμα χρονιά ξεκίνησαν οι απογευματινές επισκέψεις της Δευτέρας από την Ομάδα Κυριών Φίλων του Ιδρύματος, καθώς η Ομάδα προσέφερε το καθιερωμένο γεύμα την Δευτέρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Έπίσης οι κυρίες της Ομάδας Χαράς και Προσφοράς στις 31 Οκτωβρίου.

Στις 18 Νοεμβρίου το γεύμα της ημέρας ήταν προσφορά της Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών Αιγίου. Το γεύμα συνοδεύτηκε από ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό.

Η Ομάδα Κυριών Φίλων του Ιδρύματος προσέφερε το καθιερωμένο γεύμα την Δευτέρα στις 25 Νοεμβρίου. Επίσης, Στις  22 Δεκεμβρίου η οικογένεια Γριβέρη προσέφερε γεύμα εις μνήμην της μητέρας Θεοδώρας.

Τέλος, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου προσφέρθηκε γεύμα από τους ενορίτες και τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα Αιγείρας, μια προσφορά που συνεχίζει ακούραστα ο π. Χαράλαμπος Καρούζος τα τελευταία χρόνια με αγάπη και προσήλωση στο έργο του. Το γεύμα προσφέρθηκε στη μνήμη της Ελένης Κατσούρη

Εκδρομές – αποδράσεις

Αξίζει να γίνεται συχνή αναφορά στις αποδράσεις που γίνονται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που το επιτρέπει ο καιρός, σε διαφορετικές παραλίες της περιοχής μας. Βασικός στόχος είναι να μπορέσουν οι ηλικιωμένοι ν’ αλλάξουν περιβάλλον, ν’ απολαύσουν το καφεδάκι τους δίπλα στη θάλασσα, με δροσιά και όμορφες εικόνες και φυσικά ν’ ανανεωθούν σωματικά και ψυχικά. Όσο δύσκολη κι αν είναι η μετακίνησή τους σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος ξεπερνούν κάθε εμπόδιο και δίνουν όσο πιο συχνά γίνεται τέτοιες ευκαιρίες στους περιθαλπόμενους.

Παρουσία εθελοντών

Πολλοί είναι οι εθελοντές που έμπρακτα δείχνουν την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Έχοντας συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη παρουσία και η επικοινωνία για τους ηλικιωμένους, αφιερώνουν χρόνο και κόπο προκειμένου να τους κάνουν να νιώσουν πιο ευχάριστα και να δώσουν ζωντάνια και «χρώμα» στην καθημερινότητά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κ. Ελένης Λαμπρινάκου, η οποία μαζί με συγγενικά της πρόσωπα επισκέφτηκαν τους ηλικιωμένους, ετοίμασαν στην κουζίνα του Ιδρύματος και τους προσέφεραν διάφορα εδέσματα, τραγούδησαν, χόρεψαν και πέρασαν όμορφες σ

τιγμές μαζί τους. Ήταν πράγματι μια μοναδική εμπειρία για όλους.