Τα νέα μας

Καθημερινή φροντίδα – Η καθημερινότητα των ηλικιωμένων

Προτεραιότητα η καθημερινή φροντίδα των ηλικιωμένων

Βασική προτεραιότητα ήταν και παραμένει για όλους τους εργαζόμενους, το Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερώνυμο, η φροντίδα των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στα ιδρύματα της Μητρόπολης μας. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι απαραίτητο να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο στη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία. Δυστυχώς, οι νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας, στερούν από τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους τη δυνατότητα συναναστροφής με φίλους και εθελοντές που γέμιζαν δημιουργικά το χρόνο, τους κρατούσαν συντροφιά, κουβέντιαζαν και επικοινωνούσαν μαζί τους. Στερούνται και τις εξόδους για καφεδάκι, μικρές αποδράσεις σε όμορφες περιοχές της πόλης μας που τους βοηθούσαν να ξεφεύγουν για λίγο από την καθημερινότητα και να  χαλαρώνουν… Ωστόσο, φύλακες άγγελοί τους είναι όλα τα άτομα που απαρτίζουν το προσωπικό του ιδρύματος και καθημερινά ξεπερνούν τον εαυτό τους καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, ώστε οι ηλικιωμένοι  να απολαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που αρμόζει στην ηλικία τους!

Δράσεις χειροτεχνίας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στον Άγιο Χαράλαμπο με πρωταγωνιστές τους  φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, είναι και η υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων  χειροτεχνίας. Στόχος των προγραμμάτων είναι να γεμίζει  δημιουργικά ο χρόνος των ηλικιωμένων, να νιώθουν χρήσιμοι και ικανοί, να συνεργάζονται, να επικοινωνούν μεταξύ τους και  να βοηθά ο ένας τον άλλον.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς λοιπόν, απασχολούνται φτιάχνοντας κατασκευές που τις δωρίζουν στη συνέχεια σε φίλους τους, συγγενείς ή επισκέπτες του ιδρύματος ή διακοσμούν τα δωμάτιά τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, έφτιαξαν μερικές ακόμα κατασκευές τις οποίες μπορεί να μην δώρισαν αφού λόγω COVID δεν γίνονται πλέον επισκέψεις στο χώρο, αλλά σίγουρα διακόσμησαν τα δωμάτιά σους με τη δική τους πινελιά!

Δημιουργική απασχόληση

Εφόσον οι νέες συνθήκες επιβάλλουν να παραμένουν οι ηλικιωμένοι στους χώρους του ιδρύματος, η κοινωνική υπηρεσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε με διάφορες δραστηριότητες να απασχολούν το μυαλό τους είτε με παιχνίδια μνήμης, είτε με ζωγραφική και άλλες δράσεις. Οι περιθαλπόμενοι συμμετέχουν με ιδιαίτερη χαρά και παράλληλα επιδίδονται σε ασκήσεις πολύ χρήσιμες και σίγουρα απαραίτητες για τη μνήμη, την υγεία και τον ψυχισμό τους. 

Απολαμβάνοντας τη λιακάδα

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, το μπαλκόνι στα δωμάτια των ηλικιωμένων είναι τόπος συνάντησης και συναναστροφής  για τους περιθαλπόμενους που βρίσκουν την ευκαιρία απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του ήλιου, να κουβεντιάσουν, να επικοινωνήσουν, να αναπολήσουν στιγμές της ζωής τους και να μοιραστούν προβλήματα και ανησυχίες τους… Έτσι με όμορφη παρέα ο χρόνος κυλά πιο ήρεμα και ευχάριστα για όλους και μαζί με το σώμα ζεσταίνεται και η ψυχή…

 

Γιορτή τρίτης ηλικίας – Σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας οι ηλικιωμένοι

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην  εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι. Έχουμε, λοιπόν, όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Μητρόπολή μας καθώς η φροντίδα και η μέριμνα για τους ηλικιωμένους είναι από τις πρώτες προτεραιότητες του σεπτού μας ποιμενάρχη κ.κ. Ιερωνύμου.

Δωρεά αγάπης από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Μια πολύ σημαντική προσφορά αγάπης με ιδιαίτερο συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό νόημα δέχθηκε την περίοδο των εορτών το Αγάπης Μέλαθρον «ο Άγιος Χαράλαμπος» από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, μαζί με την Διευθύντρια Υγείας κ. Γεωργία Πλωτά, επισκέφτηκαν το Ίδρυμα και προσέφεραν υπέρ των ωφελουμένων και του προσωπικού του Ιδρύματος: 500 τμχ μάσκες μιας χρήσης, 10 κουτιά γάντια latex, 20  lt αντισηπτικό διάλυμα, 20 τμχ ρόμπες μιας χρήσης και 48 τμχ χαρτί κουζίνας, με κύριο στόχο την προφύλαξη και την προστασία τους από την πανδημία COVID-19. Τους υποδέχθηκαν στο Ίδρυμα ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιερώνυμος, μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος, ο Διευθυντής και εργαζόμενοι, οι οποίοι τους ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για την προσφορά τους Όπως επεσήμανε μάλιστα και ο Σεβασμιότατος «αυτές οι προσφορές της αγάπης εκτός από την υλική τους βοήθεια, παρέχουν και ηθική στήριξη, ώστε να συνεχίσει το Ίδρυμα το φιλανθρωπικό του έργο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αγάπης Μέλαθρον «ο Άγιος Χαράλαμπος» διανύει ήδη, με την βοήθεια του Θεού και με τη συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών και φίλων του, το εικοστό έβδομο έτος λειτουργίας και προσφοράς προς τους υπερήλικες τροφίμους του. Οποιαδήποτε προσφορά αγάπης έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτελεί έμπρακτη απόδειξη συμπαράστασης προς τους ανθρώπους της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, αλλά και γενικότερης αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Χριστούγεννα 2020 – Ατμόσφαιρα Χριστουγέννων

Μπορεί οι συνθήκες που ζει η ανθρωπότητα να είναι πρωτόγνωρες, να μην δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να απολαύσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων όπως επιθυμούν και είχαν συνηθίσει, ωστόσο όλοι έχουν ανάγκη να βιώσουν την μαγεία των εορτών όσο το δυνατόν καλύτερα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τόπο που βρίσκονται! Υπό αυτές τις συνθήκες, το εορταστικό πνεύμα είναι εμφανές  και στο Αγάπης Μέλαθρον «ο Άγιος Χαράλαμπος» όπου οι φιλοξενούμενοι, μέρες τώρα άρχισαν τις δικές τους ετοιμασίες για να δημιουργήσουν γιορτινή ατμόσφαιρα: Στόλισαν το δέντρο τους  και το χώρο του Ιδρύματος με δεκάδες στολίδια, έφτιαξαν κάρτες και άλλες χειροτεχνίες, ενώ κάποιοι στόλισαν και τα δωμάτια που φιλοξενούνται. Μαζί με τους εργαζομένους τραγούδησαν τα κάλαντα και γέμισαν με χαρά και ζωντάνια όλους τους χώρους του Ιδρύματος. Παρακολούθησαν με κατάνυξη την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία όπου χοροστάτησε ο φιλοξενούμενος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Γιόντσας με την βοήθεια της Μοναχής Χαριτίνης.

Σύμμαχοί τους σε κάθε τέτοια δραστηριότητα είναι η κοινωνική υπηρεσία  του Ιδρύματος, αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό  που φροντίζουν με κάθε τρόπο να «γεμίζουν» δημιουργικά το χρόνο τους ώστε  να αισθάνονται χρήσιμοι, δραστήριοι και παραγωγικοί. Ειδικά με τις σημερινές συνθήκες που περιορίζουν τις εξόδους των ηλικιωμένων και υπαγορεύουν την παραμονή τους εντός του Ιδρύματος. Φροντίδα όλων είναι να νιώθουν όλοι οι ηλικιωμένοι τη ζεστασιά του δικού τους σπιτιού.

Με θρησκευτική κατάνυξη ο εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους

Αθρόα ήταν η προσέλευση των πιστών, παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στο φερώνυμο Ναό που στεγάζεται στο Αγάπης Μέλαθρον «Ο Άγιος Χαράλαμπος. Το απόγευμα της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου 2019 τελέσθηκε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία, χοροστατούντων των Πανοσιολογιοτάτων  Αρχιμανδριτών π. Χρυσοστόμου Γιόντσα. και π. Χρυσοστόμου Μυλωνά, του π. Παναγιώτη Σακκά και του Διακόνου π.  Σταμάτη Παπαδημητρόπουλου, παρουσία των φιλοξενούμενων στο ίδρυμα, συγγενών και φίλων τους, του προσωπικού  και πλήθους πιστών.

Ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία,  χοροστατούντων των Πανοσιολογιοτάτων Αρχιμανδριτών π. Χρυσοστόμου Γιόντσα και του  Πρωτοσύγκελου π. Ιωακείμ Βενιανάκη, και του π. Παναγιώτη Σακκά.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές στους πιστούς. Την  Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν μέλη του Δ.Σ και πλήθος πιστών.

Το μεσημέρι προσφέρθηκε γεύμα στους ηλικιωμένους μας από την κα Ελένη Αθανασοπούλου η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρει το γεύμα στο ίδρυμά μας και την ευχαριστούμε για την ευγενική της προσφορά.