Παγκόσμια ημέρα τρίτης ηλικίας

Ημέρα αφιερωμένη στα τιμημένα γηρατειά
Η πρώτη μέρα του Οκτώβρη θεωρείται παγκοσμίως ως ημέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Τιμώντας λοιπόν τους «απόμαχους της ζωής» οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Αιγίου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς, συγκεκριμένα τη διευθύντρια κ. Καλλιόπη Σωτηροπούλου, την κ. Ειρήνη Παπαγιαννοπούλου, την κ. Φωτεινή Νικολακοπούλου, την κ. Σωτηρία Μπουραντά , την κ. Ραφαέλα Σουλίδου, την κ. Θωμαίς Γραβάλη, την φυχολόγο κ. Ευαγγελία Τσουκαλά και τον εργασιοθεραπευτή κ. Χρήστο Φλογερά, επισκέφτηκαν τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο Αγάπης Μέλαθρον «ο Άγιος Χαράλαμπος» . Οι μαθητές είχαν ετοιμάσει διάφορες κατασκευές και χειροτεχνίες που δώρισαν στους γέροντες, δίνοντάς τους μεγάλη χαρά ! Επίσης τραγούδησαν όμορφα τραγούδια, και παρουσίασαν μουσικοκινητικά δρώμενα που είχαν ετοιμάσει για τους ηλικιωμένους. Αξίζουν πολλά «ευχαριστώ» σε δάσκαλους και μαθητές για την ευγενική τους χειρονομία και κυρίως την πρόθεσή τους σε τόσο δύσκολες εποχές να στρέψουν το βλέμμα και την φροντίδα τους στους ηλικιωμένους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Comments are closed.