Καθημερινή φροντίδα – Η καθημερινότητα των ηλικιωμένων

Προτεραιότητα η καθημερινή φροντίδα των ηλικιωμένων

Βασική προτεραιότητα ήταν και παραμένει για όλους τους εργαζόμενους, το Διοικητικό Συμβούλιο και φυσικά τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερώνυμο, η φροντίδα των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στα ιδρύματα της Μητρόπολης μας. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι απαραίτητο να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα όχι μόνο στη σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία. Δυστυχώς, οι νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας, στερούν από τους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους τη δυνατότητα συναναστροφής με φίλους και εθελοντές που γέμιζαν δημιουργικά το χρόνο, τους κρατούσαν συντροφιά, κουβέντιαζαν και επικοινωνούσαν μαζί τους. Στερούνται και τις εξόδους για καφεδάκι, μικρές αποδράσεις σε όμορφες περιοχές της πόλης μας που τους βοηθούσαν να ξεφεύγουν για λίγο από την καθημερινότητα και να  χαλαρώνουν… Ωστόσο, φύλακες άγγελοί τους είναι όλα τα άτομα που απαρτίζουν το προσωπικό του ιδρύματος και καθημερινά ξεπερνούν τον εαυτό τους καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, ώστε οι ηλικιωμένοι  να απολαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που αρμόζει στην ηλικία τους!

Δράσεις χειροτεχνίας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στον Άγιο Χαράλαμπο με πρωταγωνιστές τους  φιλοξενούμενους ηλικιωμένους, είναι και η υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων  χειροτεχνίας. Στόχος των προγραμμάτων είναι να γεμίζει  δημιουργικά ο χρόνος των ηλικιωμένων, να νιώθουν χρήσιμοι και ικανοί, να συνεργάζονται, να επικοινωνούν μεταξύ τους και  να βοηθά ο ένας τον άλλον.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς λοιπόν, απασχολούνται φτιάχνοντας κατασκευές που τις δωρίζουν στη συνέχεια σε φίλους τους, συγγενείς ή επισκέπτες του ιδρύματος ή διακοσμούν τα δωμάτιά τους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, έφτιαξαν μερικές ακόμα κατασκευές τις οποίες μπορεί να μην δώρισαν αφού λόγω COVID δεν γίνονται πλέον επισκέψεις στο χώρο, αλλά σίγουρα διακόσμησαν τα δωμάτιά σους με τη δική τους πινελιά!

Δημιουργική απασχόληση

Εφόσον οι νέες συνθήκες επιβάλλουν να παραμένουν οι ηλικιωμένοι στους χώρους του ιδρύματος, η κοινωνική υπηρεσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε με διάφορες δραστηριότητες να απασχολούν το μυαλό τους είτε με παιχνίδια μνήμης, είτε με ζωγραφική και άλλες δράσεις. Οι περιθαλπόμενοι συμμετέχουν με ιδιαίτερη χαρά και παράλληλα επιδίδονται σε ασκήσεις πολύ χρήσιμες και σίγουρα απαραίτητες για τη μνήμη, την υγεία και τον ψυχισμό τους. 

Απολαμβάνοντας τη λιακάδα

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, το μπαλκόνι στα δωμάτια των ηλικιωμένων είναι τόπος συνάντησης και συναναστροφής  για τους περιθαλπόμενους που βρίσκουν την ευκαιρία απολαμβάνοντας τη ζεστασιά του ήλιου, να κουβεντιάσουν, να επικοινωνήσουν, να αναπολήσουν στιγμές της ζωής τους και να μοιραστούν προβλήματα και ανησυχίες τους… Έτσι με όμορφη παρέα ο χρόνος κυλά πιο ήρεμα και ευχάριστα για όλους και μαζί με το σώμα ζεσταίνεται και η ψυχή…

 

Comments are closed.