Απεβίωσε ο Ιωάννης Παρασκευαΐδης, αδερφός του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, που φιλοξενούνταν στον Άγιο Χαράλαμπο

Πλήρης ημερών, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και την ευγένεια στη ζωή και την ψυχή του,  έφυγε από την ζωή σε ηλικία 93 ετών, ο αδερφός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, Ιωάννης Παρασκευαΐδης, ο οποίος φιλοξενούνταν στο Αγάπης Μέλαθρον «Ο Άγιος Χαράλαμπος».

Ο Ιωάννης Παρασκευαΐδης ήταν άνθρωπος ιδιαίτερα αξιοπρεπής και ευγενής.

Από την ημέρα της κοιμήσεως του μακαριστού Χριστόδουλου, την φροντίδα του αδερφού του είχε αναλάβει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος ο οποίος τον φιλοξενούσε στο ίδρυμα της Μητροπόλεως. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

Της Εξοδίου προεξήρχε ο Σεβ. Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο. Επίσης συγχοροστάτησαν οι
Σεβ. Μητροπολίτες: Δημητριάδος Ιγνάτιος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Σερρών Θεολόγος, Κερνίτσης Χρύσανθος και φυσικά ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιότατος Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβρόσιος.

Η ζωή του

Ο  Ιωάννης  Παρασκευαΐδης γεννήθηκε στην Ξάνθη τον Μάρτιο του 1926, από τον Κωνσταντίνο και την Βασιλική. Η πολύ φτωχή οικογένειά του έζησε δυο προσφυγιές, μια από την Μικρασιατική καταστροφή και μια  από τους Βούλγαρους. Στην Ξάνθη, έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Όλη η οικογένεια κατέβηκε στην Αθήνα, το 1938, τη χρονιά που η μητέρα του έμεινε έγκυος στον Χριστόδουλο. Τα δυο αδέλφια είχαν δεκατρία χρόνια διαφορά.

Στην Αθήνα ο κύριος Γιάννης  τελείωσε το γυμνάσιο και σπούδασε Οικονομικά και Νομική αργότερα εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν απέκτησε δική του οικογένεια, ήταν πολύ δεμένος με τον αδελφό του και παρά τη διαφορά ηλικίας μεταξύ τους ο ένας φρόντιζε για τον άλλον.  Ο κύριος Γιάννης ήταν πάντα στο πλευρό του, τον ακολουθούσε και τον στήριζε  ως Επίσκοπο Δημητριάδος αλλά και ως Αρχιεπίσκοπο.

Η φιλοξενία του στον Άγιο Χαράλαμπο

Από την ημέρα που κοιμήθηκε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, αποφάσισε ύστερα από παρότρυνση του Σεβασμιότατου Αμβροσίου, να έρθει να μείνει στο Ίδρυμά μας.

Έτσι από τις 12 Φεβρουαρίου 2008 ήρθε στο Αίγιο και στον «Άγιο Χαράλαμπο».

Ήταν ήρεμος, πράος και γλυκύτατος άνθρωπος, είχε ανάγκη από ανθρώπινη επικοινωνία και ήταν ευχαριστημένος που ζούσε κοντά μας. Εκκλησιάζονταν κάθε Κυριακή στους Αγίους Αναργύρους, όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε καταπέσει αρκετά και αυτό ήταν αδύνατον.

Εκκλησιάστηκε και κοινώνησε για τελευταία φορά στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον  Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους την Τετάρτη 30-01-2019 γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

Comments are closed.